Billede ikke fundet.

HVAD BLEV DER AF VELFÆRDEN I FINANSLOVSFORSLAGET?

5. september 2017 - 0:55

3.jpgDet hjælper ikke noget at give kommunerne skylden for, at velfærden ikke er god nok. Kommunerne og de ansatte gør alt, hvad de kan, for at få budgetterne til at hænge sammen, og her er konklusionen med finanslovforslaget klar; velfærden har ikke første prioritet hos blå blok.

Det er fra regeringen, at kommunernes økonomi bliver bestemt, og jeg møder rigtig mange, der oplever at velfærden er trængt, og at der grundlæggende ikke prioriteres nok økonomi til kerneområderne i Silkeborg Kommune.

Finanslovsforslaget fra blå blok viser, at prioriteringen er helt gal. I stedet for at investere i børn, unge, ældre og sundhedsvæsnet, er valget faldet på skattelettelser til en pris på over 20 mia. kr. Til sammenligning er der afsat 500 mio. kr. til velfærd, der for Silkeborg Kommune betyder ca. 7-9 mio. kr., der skal fordeles ud over alle velfærdsområder. Det modsvarer ikke engang de store besparelser som eksempelvis skoleområdet står overfor.

Kommunernes økonomiske ramme er år for år blevet strammere. Det oplever de ansatte, de pårørende, de ældre og børnefamilierne. Alt sammen på bekostning af, at der betales mindre i skat, og dermed mindre til at betale for den velfærd, langt de fleste af os sætter stor pris på.

Jeg mener, at bunden er nået i forhold til normeringer i dagsinstitutioner, antallet af lærere og pædagoger i folkeskolen og skolefritidsordning, der ikke kan blive meget lavere. Det samme gør sig gældende for vores ældre på kommunens plejecentre, hvor de ansatte gør alt, hvad de kan for at skabe rammerne for det gode hverdagsliv.

Løkkes fest gambler derfor med velfærden, og skaber en grundlæggende ny vej, hvor det vil tage mange år, alene at genoprette skaderne, hvis skattelettelserne gennemføres. Ganske enkelte fordi, at der de næste 10 år ikke vil være flere penge tilbage i kassen til at prioritere anderledes. Til spørgsmålet, hvad blev der af velfærden? Er svaret, at Blå blok har sendt invitationer ud til gallafest til de mest velstående, imens alle andre kan se på, og være vidne til en offentlig velfærd, der nedprioriteres. Det er rigtig skidt for Silkeborg Kommune.

 

Tags: