MERE SOLENERGI OG VINDMØLLER SKAL SIKRE DEN GRØNNE OMSTILLING

Skrevet af Rune Kristensen - 2022-04-16 07:16:06

Den russiske aggression overfor Ukraine har ikke alene sat turbo på ambitionerne for den grønne omstilling. Den har sat en tyk streg under, at vi skal gøre os uafhængige af fossile brændsler og holde fast i målet om CO2 neutralitet i Silkeborg Kommune i 2025.

Ambitionen flugter godt med de udmeldinger der kommer fra både EU og partierne på Christiansborg. Efter påskeferien kommer regeringen med et udspil »Danmark kan mere II«, der skal sætte turbo på den grønne omstilling.

Hvis målet er at frigøre os fra den russiske gas, vil det betyde, at der opføres flere solenergianlæg, flere vindmøller og endnu flere havvindmøllerparker på kort tid. Dilemmaet er, at det i dag er svært at gennemføre store projekter. Både modstanden lokalt og hensynet til naturen vejer tungt og sagsbehandlingen i klagenævnene har i flere år haft en alt for lang sagsbehandlingstid.

Derfor skal vi, i Silkeborg Byråd, forholde os til de svære dilemmaer, når der skal tages skridt til at sikre den grønne omstilling. Et er, at flere borgere gerne vil have fjernvarme, men prisen er, at vi skal give forsyningsselskaberne lov til at benytte flere arealer til solenergi og opstilling af vindmøller. Det er en god ide der skal udmøntes ved at der udpeges arealer til: vindmøller, solenergi, biogas m.m. Det er en drøftelse der skal indledes mellem plan- og vejudvalget og miljø- og klimaudvalget, for at sikre at opbakningen også udmøntes i byrådssalen, når de svære beslutninger skal gennemføres.

Dilemmaer og svære beslutninger er der derfor nok af, når diskussionerne handler om den grønne omstilling. Vi er som borgere nødt til at vide, at den ikke kommer af sig selv, men koster på bundlinjen.

Silkeborg Forsyning arbejder med en god plan for CO2 neutralitet i 2030. Ens for begge planer hos Silkeborg Kommune og Silkeborg Forsyning er, at der skal ske større investeringer i vindmøller og solceller for at ambitionerne kan realiseres.

Skrevet af Rune Kristensen og Martin Jakobsen

Formand for Klima- og Miljøudvalget. Formand for Plan- og Vejudvalget

Del denne blog på SoMe: