Drewsen skal blive på Torvet

Skrevet af Rune Kristensen - 2021-04-17 11:11:00

I år fejrer vi 175 år jubilæum med Silkeborg som en levende handelsby. Rigtig meget af den ære kan vi tillægges Michael Drewsen, der satte gang i Silkeborgs udvikling med etablering af papirfabrikken. Jeg har længe ønsket, at diskussionen om, hvor byens grundlægger skal placeres, kan finde en afslutning.

Et er, at Michael Drewsen grundlagde papirfabrikken, men silkeborgenserne udnævnte ham til byens grundlægger. Derfor skal han placeres på Torvet. Han har en historisk vigtig betydning for både Silkeborg men også for Danmark som helhed. Da Michael Drewsen sad med og var en del af den grundlovgivende forsamling, der forberedte Grundloven fra 1849.

Vi må huske vigtigheden af vores fælles historie, og minde os om den betydning Michael Drewsen havde. Han var en igangsætter, og var i Silkeborg bys datid aktiv i alt hvad der foregik. Det blev hædret i 1892, hvor statuen af ham blev rejst af byens borgere. Udover det korte ophold på papirfabrikken under renovering af Torvet, har statuen været en fast del af Torvet siden dengang.

Den helt store fejl, der er begået er, at man aldrig tænkte en konkret fysisk placering ind for statuen af Michael Drewsen, da Torvet blev renoveret. Den fejl er der siden rettet blevet rettet op på, hvor den netop vedtagne kunststrategi arbejder med planlægning og hvordan fremtidige kunstværker placeres i det offentlige byrum.

Tilbage står, at der skal findes en helt permanent placering for Drewsen, og det skal være på Torvet. Jeg vil derfor forslå, at der bliver arbejdet med en politisk løsning, der en gang for alle finder den placering på Torvet, hvor Drewsen også de kommende 100 år skal have sin faste placering, foran det gamle rådhus. Det vil både være en gave til byen og kommunen i forbindelse med 175 år jubilæet, og afslutte en ærgerlige diskussion, der i min verden vil degraderes Michael Drewsens betydning, hvis han placeres på papirfabrikken.

Del denne blog på SoMe: